Odo a hangjelző kutya

Bár a köztudatban leginkább ők szerepelnek, nemcsak a vakok életét tudja megkönnyíteni a segítő eb. Simonné Váradi Zsuzsanna jeltolmácsnak Odo, a hangjelző kutya segít a mindennapokban. A hangjelző kutyák különböző módon jelzik a gazda számára mindazokat a fontos hangokat, melyek a normál életvitel során komoly jelentőséggel bírhatnak. Lehetőség szerint folyamatosan a siket vagy nagyothalló gazda közelében vannak, mindig tettre készen. Az ébresztőóra megszólalásakor felkeltik a gazdát, jelzik, ha valaki becsenget a lakásba, ha szól a telefon, ha felsír a kisbaba, ha a sütő időzítője lejár, vagy megszólal a riasztó. Odo a Kutyával az Emberért Alapítvány jóvoltából került Szekszárdra, ő az egyetlen speciális eb, amely vidéken „teljesít szolgálatot”.

– A közelmúltban vizsgáztunk Odóval, méghozzá sikeresen. Minősítő vizsgát kellett tennünk, ahol értékelték hogy Odo, mint hangjelző segítő kutya hogyan teljesít, sikerült-e megfelelően összeszoknunk, hogyan értjük meg egymást, illetve hogyan reagál a kutya bizonyos helyzetekre, más emberekre. A vizsga mindkettőnk örömére remekül sikerült – mondja Simonné Váradi Zsuzsanna.

Odo igazolja is az elhangzottakat, ugyanis ahogy gazdája táskájában felzümmög a mobiltelefon, csöndes szunyókálásából azonnal felébredve máris rohan, és sajátos „tánccal” jelzi, hogy történt valami, majd ahogy elnyeri a gazdi figyelmét, rohan a táskához, jelezni, hogy onnét jön a hang.

Bár Odo az egyetlen hangjelző kutya a megyében, látótárs kutya több van Tolnában, szám szerint hat, és négyen várnak rájuk. A vak emberek közül sokan szeretnének ebet, de nem mindenki tudja felvállalni egy ilyen speciálisan kiképzett állatnak a tartását. Évente nagyjából tizennégy kutyát képeznek ki, egy állat kiképzése körülbelül 2,5 millió forintba kerül.